Hoe geef je leiding in de nieuwe economie?

 

Leiders die vooral goed voor zichzelf zorgen en niet voor hun mensen, zijn steeds vaker in het nieuws.
Langzaam merken we dat het oude, autocratische leiderschap niet meer werkt. Zie ook het aanbod van leiderschapscurssen: Adaptief, Coachend en Ondersteunend Leiderschap.
Enerzijds bevindt de leider zich in een zeer competitieve omgeving, waar alleen resultaten tellen. Anderzijds moet een leider mensen verbinden, motiveren, luisteren en inspirerend zijn.

leider_team

Gaan leiderschap en ego samen?

Voor mensen die leiderschap in hun DNA hebben zitten ook vaak lastig om zich niet voor te laten staan op de resultaten die ze halen. Het aanwezige ego is bijna een voorwaarde om leider te zijn, maar dit kan doorslaan naar het louter bezig zijn met de eigen positie verbeteren en behouden als belangrijkste drijfveer.

Ego

Why leaders eat last?

Simon Sinek heeft een mooie presentatie gehouden met de titel; “Why leaders eat last”. Hij vertelt over leiders die zich zodanig verantwoordelijk opstellen dat mensen in zijn team bereid zijn risico’s te nemen (innovatief te zijn) en de leider en elkaar vertrouwen. Dit omdat de leider niet alleen durft moeilijke besluiten te nemen, maar ook in de frontlinie te gaan staan als het even niet meezit. Dus niet zoals de bekende generaal die de troepen voor zich uit stuurt als de vijand eraan komt, maar ook zichzelf (of minder dramatisch, zijn tijd) durft op te offeren. Deze leider, aldus Sinek, creëert veiligheid voor het team.

Sinek_Simon

Nieuwe economie = veilige organisaties

Hij kaart hierbij ook aan dat de ‘bedreigingen’ niet alleen komen van de concurrerende organisaties, maar ook van bijvoorbeeld andere afdelingen. Deze houding van leiders, een veilige omgeving creeren waar je mag expirementeren en waar je niet bang bent voor je positie, moet volgens Sinek in de hele organisatie voelbaar en aanwezig zijn. Hoe groter de organisatie, hoe meer energie je hierin moet stoppen.

Als leider offer je je (tijd) op

Als je een leider wordt of bent, is het niet de bedoeling dat je mìnder gaat werken (omdat je de macht hebt dit te regelen), maar dat je méér werkt, aldus Sinek. Als leider moet je namelijk tijd investeren (opofferen) in je mensen. Niet per mail, maar face-to-face, werkelijk contact. En inderdaad, dat kost tijd.

Agree on the questions, not the answers

Veel leiders denken alles te weten eenmaal onderdeel van een MT. Het luisteren naar je mensen en de juiste vragen stellen (en hier ook daadwerkelijk iets mee doen) is noodzakelijk als je wilt dat je teamleden schitteren en willen dat je trots op hen bent.

Veiligheid & lef

Courage

Een leider in deze tijd en de leider van de toekomst zal zijn talent om mensen te inspireren en zijn daadkracht onvoorwaardelijk moeten inzetten. Zonder zijn status, positie of ego te laten prevaleren.
Hopelijk bevinden leiders van de toekomst zich in goed gezelschap. Want ook voor leiders kan de omgeving waarin zij werken bedreigend zijn.
De nieuwe economie en het bijbehorende leiderschap zal alleen kunnen ontstaan door opoffering, goed luisteren en onvoorwaardelijk leiderschap..en de moed om dit te doen.